Vårta, vårtmedel, fotvårta, vårtor på händer, vårtbekämpning
Vårta
En vårta (verruca) är en vanligtvis liten, skrovlig, blomkålsliknande, godartad hudtumör som ofta växer på händer eller fötter. Vårtor är vanliga, och orsakas av en virusinfektion, nämligen humant papillomavirus (HPV-virus). De smittar lättast i fuktig miljö. Vårtor kan försvinna spontant, oftast efter några månader, men kan ibland dröja kvar i åratal och även återkomma. Det är känt att ett fåtal papillomavirusarter kan orsaka cancer.
Det finns vårtmedel mot vårtor (Verruca). Vårtor försvinner i regel av sig själva efter en tid, men det kan gå många år. Har man många eller de sitter så de är besvärande kan man bli kvitt vårtorna snabbare. Det finns flera olika behandlingar att tillgå. Vårtor kan egenbehandlas med olika preparat innehållande medel som luckrar upp, eller torkar ut vårtvävnaden. Behandlingar som behöver göras dagligen eller en gång i veckan räcker, med eller utan plåster. Det finns också frysbehandling för hemmabruk. Vårtor på trampdynan kan vara väldigt smärtsamma, och mot detta finns tryckavlastande ringar. Det kan finnas en risk för inflammation i samband med flera av de ovan nämnda behandlingsmetoderna. Närliggande vävnad kan skadas, särskilt nervbanor är ett bekymmer. Metoderna kan också ge upphov till ärr eller att vårtorna kommer tillbaka (dvs de har aldrig varit borta).
I sista hand kan vårtor avlägsnas via vården kryokirurgiskt genom frysning med flytande kväve, genom bränning, varvid området kring vårtan lokalbedövas eller genom kirurgisk operation. Idag hänvisar vården mest till fotvårdare. Vårdcentraler har ofta inte resurser till vårtborttagning.
Vårtor är ovanligt hos barn under tre år, men sedan ökar frekvensen. Cirka 5-10 procent av barn mellan 4-6 år har vårtor, medan 15-20 procent av ungdomar mellan 16-18 år drabbas. Hos vuxna avtar frekvensen snabbt.
Smittar vårtor?
Vårtvirus är smittsamt. Hudcellerna där vårtan sitter släpper varje dag ifrån sig tusentals virus. Man smittas vid beröring av vårtan eller av de avstötta hudcellerna, och på dessa sätt kan man smitta såväl sig själv som andra personer. Blod smittar inte. Risken för smitta kan minskas genom att lägga genomskinligt nagellack eller plåster på vårtan. Vårtor kan även smitta indirekt, t.ex. via golv i simhallarnas duschrum.
Alla är inte lika mottagliga och eftersom vårtvirus (liksom svampsporer) är så pass spritt i vår omgivning är mottagligheten hos individen viktigare än personen med vårtor. Barn kan vara i samma badrum, utsatta för en massiv påverkan av vårtvirus, och vissa får vårtor, medan andra verkar vara immuna och de flesta vuxna är ofta immuna. Orsaken till denna skillnad är inte känd.
Det kan ta flera månader efter själva smittningen innan vårtorna visar sig.
Hur ser vårtor ut?
Vårtor på händerna är oftast placerade kring naglarna och fingrarna. De liknar ofta miniatyrexemplar av blomkål och varierar i färg från vitaktiga- till brun-gråaktiga.
Fotvårtorna sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Vårtorna är oftast ömma när man trycker, står och går på dem. Fotvårtorna visar sig som ytliga upphöjda hudområden med en hård kant och ett mjukare innerparti.
Vid en närmare undersökning finner man små svarta prickar i vårtan. De svarta prickarna är små blödningar som uppstår av trycket på vårtan, när man går och står. Detta skiljer vårtor från bland annat liktornar (clavus), som kan vara placerade på samma ställen på fötterna, men som har en annan behandling (avlastning).
Hur behandlas vårtor?
Vårtor behandlas till att börja med genom egenvård i form av vårtmedel och speciella vårtplåster. Skulle inte självbehandlingen hjälpa, och vårtan sitter kvar i flera år och ger stora besvär, kan man söka läkare, som dock inte har någon garanterat effektiv behandling att erbjuda. Ibland försöker man skrapa, frysa eller bränna bort vårtorna samt eventuellt slutligen pröva med laser. Risken att vårtorna återkommer är tyvärr stor. Även om man får bort vårtan till synes helt och hållet kan en ny vårta utvecklas i området där den gamla har suttit. På händerna är effekten dock något bättre än på fötterna.
Tyvärr är tålamod den enda effektiva behandlingen av vårtor, de flesta vårtor försvinner av sig själv inom 6 månader till 10 år, oftast inom 1-2 år. Detta tror man beror på att kroppen bildat antikroppar mot vårtviruset. Särskilt hos små barn brukar vårtor försvinna av sig själva relativt snabbt.
Tack för all info. Detta var verkligen väldigt hjälpsamt.